Print deze pagina
vrijdag, 05 mei 2023 22:09

Wat is luchtdruk

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Een proefje doen met luchtdruk als thema

Beschrijving van de activiteit

Mowgli en Shanti zijn bij de Talaab poel en zien Chill meerdere rondjs vliegen zonder dat hij met zijn vleugels bewoog. Hoe kan dat? vraagt Mowgli. Dat is termiek veertld Chill en wij kunnen dat namaken. Als je een pingpongballetje omhoog gooit valt hij weer naar beneden, als je hem wegblaast waait hij weg, maar wat gebeurt er als je er een föhn onder houdt?

Heb jij al eens met een pingpongballetje gespeeld? Het zijn super lichte balletjes omdat er alleen maar lucht in zit en het gemaakt is van lichtgewicht materiaal. Je kunt er natuurlijk mee tafeltennissen, maar ook mee stuiteren, overgooien, blaasvoetbal spelen en nog veel meer.

Kijk eens wat er gebeurt als je een pingpongballetje omhoog gooit. Probeer ook eens te onderzoeken wat er gebeurt als je het op tafel legt en van één kant tegenaan blaast?

Je hebt nu verschillende dingen zien gebeuren. Het balletje valt naar beneden of rolt juist weg. Maar wat gebeurt er als je een pingpongballetje boven een föhn houdt? Pak de föhn erbij en stop de stekker voorzichtig in het stopcontact. Pas op! Uit de föhn kan warme en koude lucht komen. stel de föhn eerst zo in dat hij koude lucht blaast. (Kan jouw föhn alleen warme lucht blazen, geen probleem, maar wees dan extra voorzichtig!)

Zet de föhn aan en houd hem zo dat de warme lucht door de föhn recht omhoog geblazen wordt. Houd nu het pingpongballetje ongeveer 5 cm recht boven de föhn en laat het balletje dan los. Kijk wat er gebeurt!

Je kunt ook een beetje spelen met de föhn, beweeg hem maar eens voorzichtig van links naar rechts of onder naar boven.

 

Benodigd materiaal

Fohn

Pingpong bal

Veiligheid

Tips

Ga vooral experimenteren: Wat geburt er met een strandbal of tennisbal een veertje of vel papier?

Aanvullende informatie

Lees 527 keer Laatst aangepast op donderdag, 11 mei 2023 10:42

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen