Print deze pagina
zaterdag, 18 maart 2023 15:02

Programma, volgens een voorleesboek Nadia's Nacht

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Het doel van de activiteit is samen te luisteren naar een verhaal en vanuit het verhaal ervaringen te delen, dingen te leren. Zo komt er in het verhaal een stemvork voor. Niet iedereen weet wat dat is en hoe dat precies werkt. In een ander verhaal wordt heksensoek gemaakt. Je kan met de kinderen na het verhaal heksensoep  gaan maken of kriebelbeestjes gaan vangen.

Beschrijving van de activiteit

Wij hadden het geluk dat de schrijfster bij ons op bezoek kwam om de verhalen voor te lezen.

We hadden een mooi voorleeshoekje gemaakt en de plaatjes uit het boek via een beamer op de muur gepresenteerd.

Tijdens het verhaal was er ruimte om met de kinderen de ervaringen te delen. Items uit de verhalen haalden we erbij, zodat de verhalen nog echter leken. Zo hadden we de grote gekleurde schelpen, de stemvork, de haaientanden etc.

Wij hadden 2 verhalen uit gekozen; Heksensoep en Schat in de tuin. Nadia was met haar oma tekening van haar papa aan het uitzoeken en ineens zat daar een schatkaart tussen.  Tijdens onze pauze gingen we de tekeningen van de kinderen bespreken (deze moesten ze van huis mee nemen) en ineens zat daat ook een schatkaart tussen. Net zoals bij Nadia. Dus zowel in het boek als bij de bevers vonden we een schatkaart en een echte schat.

Er was ook nog vrij spel. De kinderen zochten een grote tak en speelde allemaal een heks vanuit het boek. Kri-kra-kroelie riepen de kinderen de hele tijd. Dat riepen de heksen in het boekje ook.

Benodigd materiaal

Het voorleesboek Nadia's Nacht (isbnnr: 9789021034706) van Henrieke Herber.

Lekkere voorlees stoel en zitzakken, of kussentjes of krikjes voor de bevers om lekke knus bij elkaar te zitten.

Beamer - laptop - scherm (kan ook op een witten muur) document van de plaatjes om te projecteren of de muur (Ik heb foto's van de plaatjes gemaakt uit het boek)

Materialen uit het boekje; Stemvork, grote scheplen, haaien tanden (ligt eraan welk verhaal je kiest)

Veiligheid

Let op bij het vangen van kriebelbeestjes, dat de kinderen niet in het water vallen. En bij een speurtocht, wanneer ze op de weg lopen, dat ze goed links houden en uitkijkijken.

Tips

Zorg dat je verhalen uit kiest waar je een programma omheen kan denken. Nadia's Nacht heeft meerdere verhalen die je hiervoor kan gebruiken.

Een andere TIP, kinderen kunnen niet te lang stil zitten, dus 1 verhaal lezen, dan even de focus op iets anders, bijvoorbeeld de schelpen en dan pas weer een ander verhaaltje.

Aanvullende informatie

Lees 360 keer Laatst aangepast op zondag, 19 maart 2023 11:07
Log in om reacties te plaatsen