Print deze pagina
maandag, 26 december 2022 15:47

Het nachtelijk avontuur van Bas Bos

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Beschrijving van de activiteit

Op 21 december, bij de start van de winter, hebben we in Nederland de kortste dag van het jaar. Het is dan slechts 7 uur en 40 minuten licht. De zon komt op om circa 8:50u en gaat onder om 16:30u.

Daarna worden de dagen weer langer tot de langste dag van het jaar op 21 juni wanneer de zomer weer begint. Het is die dag maar liefst 16 uur en 45 minuten licht.

Rebbel wil net het bos in lopen als Stuiter aan komt lopen. Wil je nu nog het bos in? Wil Stuiter weten. Natuurlijk zegt Rebbel Ze verteld Stuiter het volgende:

Als het donker wordt zoeken de dieren die overdag actief zijn een schuil-/ slaapplaats op en komen de nachtdieren tevoorschijn zoals konijnen, egels, uilen, vleermuizen, marters, nachtvlinders, padden, salamanders, muizen, ratten, muggen en spinnen. De meeste van deze dieren zijn actief in de ochtend- en avondschemering en niet bij totale duisternis.

Nachtdieren kunnen vaak minder goed zien maar wel heel goed horen (vleermuis) of ruiken (egel). Sommige dieren, zoals uilen, hebben grote pupillen om in de schemering zoveel mogelijk licht op te kunnen vangen, overdag is het licht daardoor te fel voor hun ogen. Nachtdieren kunnen last hebben van kunstlicht zoals straatlantaarns, we noemen dit ‘lichtvervuiling’. Het kan bijvoorbeeld hun biologische klok verstoren en hun oriëntatie beïnvloeden.

Maak met de jeugdleden een wandeling in de vroege ochtend om een magische zonsopkomst mee te maken, of in de avond bij een betoverende zonsondergang. Laat het donker ervaren. Hoe donker is het als het donker is, zo donker dat je de sterren kunt zien, en de melkweg? Hoeveel licht geeft de maan? Wat voor andere lichtjes zijn er te zien? Is er veel ‘lichtvervuiling’? Welke nachtdieren kom je tegen?

Benodigd materiaal

Eventueel zaklamp, maar liever niets

Veiligheid

Draag wel reflecterende hesjes zodat je voor overig verkeer zichtbaar blijft

Tips

.

Aanvullende informatie

Lees 542 keer Laatst aangepast op maandag, 26 december 2022 16:04

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen