Print deze pagina
zondag, 18 december 2022 15:58

Zwerftocht

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Maak een zwerftocht van minimaal twee dagen.

Beschrijving van de activiteit

Maak een zwerftocht van minimaal twee dagen: een tocht zonder vooraf vastgesteld reisplan. Dat betekent dat je dus vooraf geen route maakt of krijgt. Je kunt natuurlijk vooraf wel je bestemming vaststellen.

1. Kies een van de volgende opties:

  • Zorg vooraf dat je een overnachtingsplek geregeld hebt of dat je leiding dat heeft gedaan (deze optie is specifiek geschikt voor als je met de hele troep hetzelfde eindpunt hebt).
  • Uitdagender is: zoek vooraf uit in welke omgeving je terecht wilt komen en denk na waar je zou willen overnachten. Kies bijvoorbeeld een plek uit omdat je er iets over wilt leren of wilt ontdekken of omdat je er iets wilt bekijken. Ga dus in overleg met je leiding op zoek naar een omgeving waar je waarschijnlijk wel een overnachtingsplek kunt vinden: een omgeving met een aantal (paal)kampeerterreinen, campings of andere overnachtingsmogelijkheden.

2. Zorg dat je de uitrusting verzamelt die je nodig hebt voor de tocht en pak deze op de juiste wijze in in je rugzak of tas. Houd hierbij rekening met het seizoen, het weerbericht en de route. Denk buiten je persoonlijke uitrusting ook aan zaken als voldoende voedsel, kaarten van de omgeving, pen en papier, een mobiele telefoon (voor in geval van nood) en wat kleingeld.

3. Zorg ervoor dat je weet wat de afspraken zijn over het contact opnemen met de leiding in geval van nood. Zorg er ook voor dat je voorbereid bent op een insecten-/tekenbeet, verstuikte enkel, verbranding door de zon, blaren, zonnesteek en onderkoeling.

4. Zorg dat je tijdens je reis totaal minimaal 45 kilometer aflegt en op minimaal drie verschillende manieren reist: laat je bijvoorbeeld droppen met de auto, ga te voet verder en ga op de terugweg een deel met de trein of bus of maak gebruik van een fiets, kano, vlet of vlot.

5. Houd onderweg een logboek bij waarin je beschrijft hoe je je reis volbrengt en hoe je dat ervaart. Beschrijf een bijzondere ervaring van je reis, iets dat je hebt meegemaakt en dat je bij is gebleven (bijvoorbeeld een mooie, indrukwekkende kerk, straatnamen of een bijzonder streekgerecht). Maak op minimaal twee bijzondere plekken een schets van de omgeving.

6. Bereid na afloop een presentatie voor en houd deze voor je troep. Zorg daarbij dat je minimaal de volgende onderwerpen aan de orde laat komen:

  • Hoe bereid je je voor op een dergelijke tocht?
  • Wat neem je mee?
  • Hoe pak je je rugzak in?
  • Hoe heb jij je zwerftocht ervaren: was het leuk/saai/spannend/zwaar/makkelijk?

Veiligheid

  • Het weer kan zowel warm als koud zijn, en in Nederland ook vaak nat. Zorg voor voldoende bescherming tegen de weerselementen.
  • Ook in het donker kunnen er verkeers ongelukken gebeuren. Denk aan reflecterende hesjes zodat je voldoende gezien wordt.
  • Een lege maag kan funest zijn.
Lees 532 keer Laatst aangepast op woensdag, 30 augustus 2023 16:55
Log in om reacties te plaatsen