Print deze pagina
zondag, 13 november 2022 14:27

Levend Luchtverkeersleider

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Een leuk renspel waarbij de kinderen 'callsigns' moeten onthouden die bij punten horen.

Beschrijving van de activiteit

De luchtverkeersleiding wijst vliegtuigen de weg door de lucht aan de hand van zogenoemde 'callsigns'. Dit zijn punten op de kaart waar de  vliegtuigen langs vliegen. 

Op een veld worden punten geplaatst die corresponderen met een bepaalde callsign. Voor de welpen kan je herkenbare callsigns kiezen zoals 'Alpha', 'Beta' of 'Delta'. Voor scouts en ouder kan je gaan voor een combinatie letters en/of cijfers zoals in de echte luchtvaart.

50969 2

Elk ploeg stelt een vliegtuig voor, hun ploegleider is de luchtverkeersleider. Het is de taak van de luchtverkeersleider om hun 'vliegtuig' niet te laten crashen tegen een ander vliegtuig. Elke 'vlucht' kiest de luchtverkeersleider waar het vliegtuig heen gaat vliegen.

Als de vlucht begint moet de ploeg in een polonaise vliegen naar het volgende punt. Alle vliegtuigen moéten langs minstens 1 punt vliegen per vlucht. Dit doen ze allemaal tegelijk en als de routes van 2 vliegtuigen kruisen crashen ze allebei. Luchtverkeersleiders mogen overleggen, zoals in het echt ook gebeurd.

Benodigd materiaal

  • Verkeerspionnetjes
  • Vlaggetjes om de callsigns mee aan te geven per punt

Tips

  • Om de activiteit meer uitdagend te maken voor oudere leeftijdsgroepen kan ervoor worden gekozen om de vlaggetjes weg te halen en alleen de pionnetjes te laten staan. De kinderen moeten dan zelf onthouden welke pion bij welke callsign hoort.
  • Ook kan er een extra uitdaging toegevoegd worden om elk vliegtuig van tevoren een bestemming of route te geven. Bijv; vlieg via 6 punten naar de bestemming 'Charlie'.
  • Grootte van het speelveld kan ook aangepast worden a.d.h.v de leeftijdsgroep en groepsgrootte.

Aanvullende informatie

Lees 648 keer Laatst aangepast op woensdag, 14 december 2022 10:32

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen