Print deze pagina
dinsdag, 25 oktober 2022 21:36

Iedereen die... (net als ik)

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Je vangt met dit spel drie vliegen in één klap

  • Veiligheid, openheid en vertrouwen bevorderen
  • Overeenkomsten vinden tussen jou en de leden en de leden onderling
  • De groep activeren

Het spel is geschikt als losstaand spel, maar ook als opwarmer voor een onderdeel met meer diepgang. Het is bijvoorbeeld een goede de basis voor een programma om eigen ervaringen te delen, maar waarin ook de vrijheid is om bepaalde dingen privé te houden.

Beschrijving van de activiteit

Dit is een kort kringspel. Het is makkelijk aanpasbaar aan de energie, de groep en je doel en je kunt heel laagdrempelig beginnen. Ook is het mogelijk om deelnemers zelf de onderwerpen te laten bepalen.

Basisvorm

  • Deelnemers zitten op een stoel in een kring. Jij staat als spelleider in het midden.
  • Introduceer het als een soort stoelendans zonder afvallers. Misschien ken je het als de Fruitmand, of iets anders. Vertel erbij dat niemand hoeft op te staan als die dat niet wil. Iedereen bepaalt zelf wat 'ie wil delen.
  • Zeg een zin die begint met 'Iedereen die...'. Wie zich erin herkent, wisselt van stoel.
  • De chaos die daarbij ontstaat geeft wat veiligheid, want niemand kan op iedereen letten.

Bouw het langzaam op met rustige vragen en maak het gaande weg wat spannender. Begin bijvoorbeeld met 'Iedereen die vanmorgen heeft ontbeten', 'Iedereen die hier op de fiets naartoe is gekomen' en 'Iedereen die wel eens verliefd is geweest'. Daarna kun je verschillende diversiteitsvragen stellen zodat het niet alleen maar seksuele- en gendervragen zijn. Wees nieuwsgierig of er bijvoorbeeld ook jongens verplaatsen bij 'Iedereen die verliefd is geweest op een jongen' (en meisjes bij meisje). Waarschijnlijk ligt de grens ergens bij 'Iedereen die wel eens verliefd is geweest op iemand van hetzelfde geslacht'. Respecteer dat en bouw af met een laatste grappige vraag, zoals 'Iedereen die vindt dat dit spel lang genoeg heeft geduurd'.

Er zijn verschillende varianten op het spel

Inbreng van deelnemers, iets dynamischer: Doe zelf mee met de stoelendans, zodat er 1 stoel te weinig is. Er komt dan een deelnemer in het midden te staan na de eerste vraag. Die deelnemer mag zelf de volgende vraag verzinnen. Daarna staat er een ander in het midden die aan de beurt is. Zo kom je erachter wat er leeft in de groep en deelnemers hebben invloed op de diepgang en de onderwerpen. Hier kun je natuurlijk regels voor afspreken.Extra spelregel, iets veiliger: De vraag moet gaan over iets dat geldt voor de vraagsteller. Het begint dan steeds met: 'Iedereen die, net als ik...'. Deze variant vergroot tegelijk de veiligheid en openheid.

Rustige variant

  • Laat iedereen staan in een kring. Je staat zelf ook in de kring, dus niet in het midden. Iedereen die zich herkent in de uitspraak zet een stap naar voren (en dan ook weer terug).
  • Ook deze variant kun je helemaal zelf leiden of deelnemers inbreng laten geven.
  • En hij kan met of zonder de aanvulling '...net als ik'.

Benodigd materiaal

Stoelen en voldoende ruimte.

Veiligheid

  • Spreek af dat niks gek is. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn zonder uitgelachen of veroordeeld te worden. Vertel erbij dat niemand hoeft op te staan als die dat niet wil. Iedereen bepaalt zelf wat 'ie wil delen.
  • Het is slim om zelf mee te doen. Dat vergroot de veiligheid en je kunt meteen het goede voorbeeld geven.

Aanvullende informatie

Lees 960 keer Laatst aangepast op zondag, 11 juni 2023 13:00

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen