Print deze pagina
woensdag, 10 augustus 2022 22:08

Ontcijfer een realistisch geheimschrift

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

De jeugdleden moeten proberen een gecodeerde brief te ontcijferen. Elk team heeft  een uur de tijd om uit te vogelen wat er in de boodschap staat. Het is gebaseerd op een echt geheimschrift en daardoor is het een leerzame en uitdagende opdracht om op te lossen.

Beschrijving van de activiteit

Dit spel was onderdeel van een thema-activiteit waarbij de jeugdleden een corrupte CEO probeerden te ontmaskeren met hulp van een ontslagen werknemer van het bedrijf. Deze had een email in geheimschrift gevonden die de jeugdleden moesten ontcijferen. Het is gebaseerd op een echt geheimschrift (Vigenère) en daardoor is het een leerzame en uitdagende opdracht om op te lossen.

De jeugdleden krijgen van de ontslagen werknemer te horen dat deze een bericht van de CEO heeft ontcijferd waar mogelijk belastende informatie instaat. Helaas is dit bericht gecodeerd en komt de werknemer er niet uit hoe dit te ontcijferen. Graag zou hij de hulp van slimme Scouts willen inzetten om deze te ontcijferen.

Zie de bijlage voor een uitgebreide beschrijving van de opdracht en de oplossing..

Benodigd materiaal

  • Papier;
  • Pennen;
  • Mobiele telefoon met wifi internet;
  • Geheimschrift (Bijlage 1 van beschrijving);
  • Uitgeprinte code-tabellen voor ontcijferen van het geheimschrift (Bijlage 2 van beschrijving).

Tips

De systematiek van het ontcijferen van het geheimschrift wordt in de opdracht uitgelegd en de opzet van het spel kan zo gebruikt worden of als inspiratie voor het maken en ontcijferen van een eigen nieuwe geheime opdracht. De opdracht is complex genoeg om ook voor explorers, roverscouts en kaderleden interessant te zijn.

Aanvullende informatie

Lees 1076 keer Laatst aangepast op dinsdag, 16 augustus 2022 00:14
Log in om reacties te plaatsen