Print deze pagina
zaterdag, 30 april 2022 15:46

Bewegen als de dieren uit de jungle

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Door middel van het uitbeelden en laten bewegen van de dieren uit het jungle verhaal verplaatsen de kinderen zich in het dier en werken zo met hun spel aan hun motorische ontwikkeling. 

Beschrijving van de activiteit

Bas Bos kwam Baloe van de welpen tegen. Deze vertelde een verhaal waar echt een oplossing voor gezocht moet worden. Kunnen de bevers de welpen helpen?

Baloe vertelt een verhaal over Mowgli en Shanti: Mowgli en Shanti zijn op school in het mensendorp Haveli. Ze missen de Khaali Jagah vlakte waar ze zo goed sport en spel konden doen. Shanti stelt voor om net te doen als of. Zoals ze tijdens expressie in de Guha grotten ook doen. We zijn hier met zoveel kinderen dan kunnen we ook heel veel dieren uit de jungle uitbeelden.

Voor dit spel is gebruik gemaakt van het welpen verhaal. Voor kinderen jonger dan 7 jaar is dit spel ook geschikt.

De welpen is de speltak voor kinderen in de leeftijd van 7 tot 11 jaar bij Scouting Nederland. Het themaverhaal van de welpen speelt zich af in de Jungle net als bij veel andere Scoutingorganisaties over de hele wereld. De speltak is in 2010 helemaal vernieuwd, doordat alle speltakken van deze leeftijdsgroep (dolfijnen, welpen, esta's en kabouters) samen zijn gegaan. Dit verhaal is gebaseerd op het Jungle Book uit 1894 van Rudyard Kipling.

Mowgli en Shanti zijn op school in het mensendorp Haveli. Ze missen de Khaali Jagah vlakte waar ze zo goed sport en spel konden doen. Shanti stelt voor om net te doen als of. Zoals ze tijdens expressie in de Guha grotten ook doen. We zijn hier met zoveel kinderen dan kunnen we ook heel veel dieren uit de jungle uitbeelden.

A: Bewegen als

Akela

Wolf(leider)

Beweeg als de leider van de wolven. Stoer, zelfverzekerd en doelgericht.

Bagheera

Zwarte panter

Sluip soepel als een zwarte panter. Kijk regelmatig goed om je heen.

     

Baloe

beer

Beweeg als een grote stoere logge beer.

Brede borstkast. Armen uit elkaar (alsof er tennisballen onder je armen zitten) en benen iets o vormig. Normaal loop je op vier poten. Om nog groter en indrukwekkender en groter te zijn. Beweeg je nu heel bewust met stevig logge passen. (als je te snel gaat heb je kans dat je valt en dat is niet zo stoer)

Chil

Wouw/havik achtige vogel

Je bent de grote vogel. Met je armen zo wijd mogelijk gespreid, zweef je door de lucht. Je steekt je nek vooruit zodat je met je ogen alles goed kan zien. Je bent alert want je let goed op!

Ferao

boomspecht

Met zijn snavel tikt de specht de insecten uit hun holletjes. Je houdt je armen strak langs je lichaam en alleen je hoofd verplaats je naar voor en naar achter. Zo lijk je wel een specht opzoek naar eten.

Hathi

olifant

Jongens meisjes aan de kant. Hier komt een grote olifant.

Je beweegt je groot stoer en op je gemak. Met jouw grote stoere lijf gaat iedereen wel aan de kant. Wist je dat olifanten nog groter lijken als ze samen in een kude bewegen. Doe dat maar eens na.

Ikki

Steklevarken

Het stekelvarken is altijd opzoek. Met zijn neus snuffelt, vroed en scharrelt hij rond.

Jacala

krokodil

Beweeg als een krokodil. In het water ben je super lenig en snel. Maar op het land beweeg je wat moeizamer. Verplaats je op je knieën en ellebogen (handen plat op de grond). De linker knie en elleboog bewegen samen. Zo ook de rechter knie en elleboog. Af en toe steek je je nek naar voren en doe je jouw indrukwekkende bek wijd open.

Kaa

Python/ slang

Kronkel als een slang. (afhankelijk van de ondergrond)

-lopend in de kronkelende beweging.

-op de grond kronkelen

Sambhur

bok

De bokken springen over elkaar. Bokkie springen. Een welp maakt zich klein en de ander plaats de handen op zijn rug en springt er met open ben overheen.

Ko

Kraai

De kraai fladdert met grote slagen van de ene naar de andere plek. Hij vouwt zijn vleugels weer op om met zijn snavel iets je pakken.

Armen wijd en naast het lichaam in slome slagen bewegen. Als je stil staat breng je je handen met uitgestrekte vingers naar je borst. Ellebogen tegen je lijf aan gedrukt. Daarna beweeg je jen nek naar voor en naar achter. Het lijkt net alsof je iets wegpikt.

Kottick

zeehond

In het water ben je vliegensvlug. Maar op het land kun je je bijna alleen rollend of schuivend over je buik verplaatsen. Je ligt op de grond. Armen naast je lijf en benen bij elkaar. Met je voeten kun je je naar voren bewegen. In deze houden kun je ook naar links en rechts draaien.

Mang

vleermuis

De kleine vleermuis gilde van angst.

Mag het donker aan. In het licht ben ik het bangst.

Heel stil hangt hij. Hoe lang kun jij aan een rekstok hangen.

Marala

Flamingo

De flamenco heeft het druk met zijn veren poetsen. Jij staat stil op een been. Je voet is achter je knie geklemd. Probeer je bovenlijf stil te houden. Hoe lang kan je zo op je linker been staan? En hoe lang op je rechterbeen?

Mor

pauw

Zo trots als een pauw. Iedereen mag jouw mooie veren zien. Bost vooruit. Recht op en loop sierlijk als een vorst.

Oe

schildpad

Zo loom en rustig als jij op je handen en voeten kan lopen kan alleen jij als schildpad.

Darzee

Naaivogeltje

Klein vogeltje

Als klein vogeltje maak je kort kleine wiekslagen.

Je bovenarmen zijn naast je lijf. Je onderarmen bewegen. De fladder beweging maak je door je handen ontspannen met je onderarm mee te laten bewegen.

Uit het honderdjaar welpen verhaal

Dahinda

kikker

Maak kikkersprongen:

Knieën gebogen. Armen gestrekt op de grond. Hoofd en ogen in de beweegrichting. Door je knieën te strekken en weer te buiken ontstaan er kikkersprongen.

De dieren staan afgebeeld op kaarten. (evt. boorden van gebrand hout.) Deze zijn verspreid over de zaal of schoolplein. De kinderen verplaatsen zich van kaart naar kaart als het aangegeven dier.

Benodigd materiaal

Kaarten of boorden met de jungelfiuren erop afgebeeld. En beschrijving van de bewegingen die bij deze dieren gebruikt kunnen worden.

Tips

  • Je kunt kleurplaaten met de afbeeldingen van de dieren gebruiken.
  • Als je de afbeeldingen op materiaal maakt die je vaker kan gebruiken is dit voor verschillende spelen/ activiteiten inzetbaar. Afbeeldingen op gebrandhout is heel tof. Tof om te maken voor oudere groepen of handige ouders of kennissen. Door deze laatste in te zetten verlicht dat jouw werk en maak je hen meer betrokken en gezien. (praatje met andere ouders is vaak de beste reclame)
  • Als je ze in tweevoud maakt heb je een memorie Je kunt er ook een route mee uitzetten. Zo bewegen de kinderen tussen de posten als de dieren op de boorden. En er zijn talloze andere dingen te bedenken.
Lees 1594 keer Laatst aangepast op zondag, 15 mei 2022 10:18
Log in om reacties te plaatsen