Print deze pagina
vrijdag, 08 april 2022 21:07

Veilig fietsen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De welpen oefenen om veilig aan het verkeer deel te nemen.

Beschrijving van de activiteit

Baloe en Raksha vinden het belangrijk dat de welpen gezond blijven. Fietsen is gezond. Je blijft er fit van. Fietsen moet je ook veilig doen. Baloe en Raksha vertellen hierover aan de welpen en doen er spelletjes mee.

De welpen leren op school de theorie van de verkeersregels. Zeker in groep 7. Dan doen de leerlingen het verkeersexamen: theorie en praktijk. Voor het goed oefenen van de praktijk moeten kinderen eigenlijk, zo gauw ze kunnen fietsen, veel oefenen: ‘vlieguren’ maken. Iedere dag op de fiets naar school. Met de welpen kan je de praktijk op een leuke manier oefenen en kan je op een leuke manier laten zien waarom je veilig moet fietsen.  

Een veilige fiets

Zijn de fietsen van de welpen veilig genoeg om aan het verkeer deel te nemen? Zit er alles op, wat er op hoort te zitten? Zit alles goed vast en is de hoogte van het zadel goed?

Controleer de fiets van elke welp. Laat de welp zien waar je op let en vertel waarom het belangrijk is. Een lijst van controlepunten vind je op https://files.fietsersbond.nl/app/uploads/sites/17/2021/06/29161704/lijst-voor-fiets-controle.pdf

Aandacht bij balletje en batje en telefoon, bij bal overgooien

In het verkeer, dus ook op de fiets is het belangrijk om je aandacht bij het verkeer te hebben. Kan je je aandacht goed bij twee dingen hebben? Kan je met je telefoon bezig zijn en tegelijk op het verkeer letten?

Speel een spelletje met een batje en balletje. Probeer het balletje op het batje stil te laten liggen, terwijl je loopt. In je andere hand heb je een telefoon of iets anders waar je op kijkt.

Twee welpen gooien, lopend een bal naar elkaar over. Rond die twee lopen andere welpen. Hebben de twee ballende welpen de andere welpen op tijd in de gaten om niet tegen ze aan te lopen? Om het moeilijker te maken, zijn er meer groepjes van twee welpen die lopend een bal naar elkaar overgooien. Bij dit spel moet oogcontact worden gemaakt met je medespeler en met de andere welpen. Net zoals je in het verkeer oogcontact moet maken.

Oogcontact

In het verkeer moet je goed om je heen kunnen kijken en moet je oogcontact met medeweggebruikers hebben. Heb je elkaar gezien?

Spel: de welpen lopen in een afgebakende ruimte, dwars door de ruimte, in allerlei richtingen. Zo komen ze elkaar tegen: links, rechts, voor, achter. Als ze iemand tegenkomen, maken ze oogcontact: ze kijken elkaar even aan. Bij het lopen door de ruimte houden ze zich aan de verkeersregels: rechts gaat voor. En rechtdoor op dezelfde weg gaat voor. Zo voorkom je botsingen.

Parcours

Als je fietst moet je goed bochten kunnen maken en over verkeersdrempels kunnen fietsen, zonder van je fiets te vallen. Als je linksaf gaat, moet je eerst achter je kijken of je veilig verder kan gaan. En je moet je hand kunnen uitsteken, als je links of rechtsaf gaat. Ook moet je links en rechts van je kijken of er een andere weggebruiker aankomt.

Parcours met pilonnen om te slalommen, heuveltje, bocht (hand uitsteken), links en rechts kijken. Om het moeilijker te maken kan het parcours in een x of + vorm gelegd worden. Dan kan er iemand van links of rechts komen. Weten de welpen wie er dan voorrang heeft? Bespreek dat.

Zet de pilonnen niet te dicht bij elkaar. Begin bij 5 meter elkaar. Zet ze daarna dichterbij elkaar. Uiteindelijk 3 meter uit elkaar. Fietsen is geen acrobatentruc.

Bordspel en Verkeersbaan buiten

https://activiteitenbank.scouting.nl/component/k2/item/11090-veilig-verkeer-spel

Kruispunten van huis naar het clubgebouw

Wat voor kruispunten en verkeersborden komen de welpen tegen op weg van huis naar het clubgebouw. Je kunt hierbij ook de ouders betrekken.  Maak samen met de welpen (en eventueel de ouders) een google maps kaart en geef samen de kruispunten aan. Wat voor kruispunten zijn het? (voorrangsregels, stoplichten, verkeersborden, haaientanden, stopstreep, rotonde.) Waar moet je op wat letten? Wat zijn de gevaarlijke punten? (https://www.anwb.nl/verkeer/nederland/verkeersinformatie/verkeersborden-nederland)

Ren je rot vragen over fietsverkeer (twee keuzes).

  • Mag je met z’n drieën naast elkaar fietsen?
  • Je gaat je op je step over het fietspad. Ben je dan een fietser of een voetganger?
  • Waar kan je bij een stoplicht het veiligste staan met je fiets: naast of achter een bus of vrachtwagen? (dode hoek)
  • Welke kleur jas is het beste zichtbaar als je fietst: donker of een felle kleur?
  • Er zijn twee routes van je huis naar het clubgebouw: een snelle, drukke, niet zo veilige en een wat langere, veilige route. Welke route kan je het beste fietsen?
  • Wat kan je het beste doen: laat van huis gaan en heel snel naar het clubgebouw fietsen, waarbij je niet goed op het verkeer kan letten of op tijd van huis gaan en goed op het verkeer kunnen letten?

Tips:

Welpen hebben de leeftijd van 7 tot 11 jaar. Jonge welpen zijn misschien nog niet zo fietsvaardig en hebben minder verkeersinzicht als oudere welpen. Voor meer informatie: https://www.fietsersbond.nl/onderweg/fietsennaarschool/voor-ouders/hoe-laat-ik-mijn-kind-veilig-fietsen/

Benodigd materiaal

  • Batjes, balletjes
  • Ballen
  • Pilonnen

Veiligheid

Natuurlijk zijn het spelletjes en zullen de welpen tijdens het spel weleens (bijna) tegen elkaar aan botsen. Let er op, dat ze niet expres tegen elkaar aan botsen. Iedereen moet met een veilig gevoel aan de spelletjes mee kunnen doen.

Tips

Jonge welpen zijn misschien nog niet zo fietsvaardig en hebben minder verkeersinzicht als oudere welpen. Voor meer informatie: https://www.fietsersbond.nl/onderweg/fietsennaarschool/voor-ouders/hoe-laat-ik-mijn-kind-veilig-fietsen/

Aanvullende informatie

Lees 700 keer Laatst aangepast op zondag, 02 oktober 2022 16:03

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen