Print deze pagina
woensdag, 06 april 2022 14:04

Patchwerk kampvuurdeken

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Maak een eigen kampvuurdeken of cape van patchwerk

Beschrijving van de activiteit

Een kampvuurdeken is een lekkere warme deken om om je heen te slaan wanneer je gezellig bij het kampvuur zit. Deze deken kan je helemaal volzetten met badges en insignes, en vormt zo een persoonlijke herinneringsdeken met vele verhalen. Leuk voor bij de sterke verhalen bij het kampvuur! Ook houd het lekker je rug warm, die niet naar het vuur gedraaid is.

Het is fijn als de deken van stevig en warm stof gemaakt wordt. Een goede basis is daarom een paardendeken of een verhuisdekens. Deze basis kan je verder personaliseren door hier lapjes stof op te naaien. Zo is je deken al gelijk gevuld en jouw eigen wanneer je er nog niet zo veel badges op hebt gezet.

Benodigd materiaal

  • Paardendekens of verhuisdekens
  • Lapjes stof in gewenste kleuren en/of patronen
  • Naald en draad
  • Evt. al een paar badges die je er gelijk op kan zetten

Veiligheid

  • Een kampvuurdeken is natuurlijk geen blusdeken, noch is deze brandvertragend. Je kan er dus geen vuur mee uitmaken en je moet altijd voorzichtig zijn wanneer je dicht bij het vuur gaat zitten. Hij is echter niet (licht) ontvlambaar dus op gepaste afstand is het kampvuurdeken prima te gebruiken bij het kampvuur.
  • Let op dat je geen gemakkelijk brandbare lapjes stof erin verwerkt, zoals fleece. Polyamide en polyester zijn weliswaar lastig ontvlambaar, maar wanneer deze stoffen in contact komen met vuur kunnen ze smelten. De gesmolten, extreem warme druppels kunnen vervolgens bij lichamelijk contact in de huid branden met nare brandwonden als gevolg.

Tips

  • Maak gebruik van stof die je een tweede leven kan geven. Zo recycle je de materialen.
  • Maak je deken niet te druk met allerlei patronen, want dan vallen de badges die je er later op zet niet meer zo op.
  • Voor jeugdleden is het een goed idee om bij de scouts leiders na te vragen welke insignes er op de scoutfit mogen en welke (liever) niet. Sommige groepen zijn namelijk wat strenger met het plaatsen van insignes. Mocht een badge dus niet op de scoutfit mogen (of passen) dan kan deze op het kampvuurdeken.
  • Wanneer er ‘overgevlogen’ wordt van de ene speltak naar de ander, dan kunnen alle badges van de scoutfit afgehaald worden en op het kampvuurdeken genaaid worden. Zo kan de scoutfit weer doorverkocht worden via marktplaats en verdwijnen de insignes niet in een laatje.

Aanvullende informatie

Lees 969 keer Laatst aangepast op zondag, 02 oktober 2022 15:34
Log in om reacties te plaatsen