Print deze pagina
zondag, 07 november 2021 14:45

Ontsnapping uit Slot Loevenstein

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Hugo de Groot bevrijden uit Slot Loevestein.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie welpen

Bij de Khaali Jagah-vlakte zit Baloe in een oud boek te bladeren. Hij verteld dat het een boek voor geleerden is uit de tijd van Hugo de Groot en dat Hugo dat moeilijke boek al had gelezen toen hij zo oud was als de welpen. Want Hugo kon goed leren en ging naar de universiteit toen hij 11 jaar oud was. Doordat Hugo schreef over politieke dingen waar niet iedereen het mee eens was werd hij gevangen genomen.

De activiteit

Hugo de Groot zit gevangen in Slot Loevestein. De welpen gaan helpen om hem te bevrijden. Om hem te helpen moeten de welpen zorgen dat er een boekenkist naar Fort Loevestein gebracht wordt waar Hugo de Groot in past. Vervolgens moeten de welpen er voor zorgen dat de boekenkist (waarin Hugo de Groot verstopt zit uit het fort, over de slotgracht, in veiligheid gebracht wordt zonder dat de wachters ze betrappen.

Spel 1: Boekenkist maken

om een boekenkist te maken hebben de welpen natuurlijk een aantal dingen nodig. Planken, spijkers, scharnieren en een slot. De planken kunnen ze halen bij de houtzagerij, de spijkers bij de Smid, en de scharnieren en het slot bij de slotenmaker. Helaas moeten ze bij iedereen wel iets doen om de materialen te krijgen.

De houtzagerij

De mensen bij de houtzagerij hebben momenteel een groot probleem ze hebben last van houtworm. Als de welpen de zagerij helpen met het bestrijden van de houtworm krijgen zij alle planken die ze nodig hebben.

Alle spelers staan in een kring met hun handen op de rug. Een speler is wormenvanger en staat in het midden van de kring. De houtworm is een opgepropte das (of iets anders wormigs). In de kring gaat de worm achter de ruggen van de welpen langs. De wormenvanger probeert door goed te kijken, te raden bij welke handen de worm op dat moment is. Als het goed is geraden, wordt iemand anders wormenvanger.

De Smid

Momenteel heeft de smid last van dieven die zijn staal proberen te spelen. Al de welpen willen helpen zijn staal te verdedigen en de dieven weg te jagen, dan wil hij de welpen wel helpen. De groep wordt verdeelt in 2 teams de welpen en de dieven.

De welpen staat op een rij met voor hun een touw. Twee meter voor de muur staan wat pionnen. De aanvallende partij staat achter een touw aan de andere kant van de zaal.

De dieven moet de pionnen proberen te pakken. Als de dief door een welp getikt word is de dief af. Als iemand van de welpen over de lijn heen komt moet hij iemand proberen te tikken. tikt de welp niemand tikt is hij/zij af. Wanneer een welp gaat rennen moeten de dieven zo snel mogelijk achter hun lijn. Daarachter zijn zij veilig.

De slotenmaker

De slotenmaker heeft 2 nieuwe waakhonden gekocht. maar deze moeten nog getraind worden op het ontwikkelen van een scherp gehoor. Dit moeten de welpen gaan doen voor de slotenmaker.

Aan 1 kant van het lokaal zitten de waakhonden ( 2 geblinddoekte welpen). Achter hen ligt een sleutelbos. Aan de andere kant van het lokaal staat de rest van de welpen.

De leiding wijst 1 welp aan om te proberen de sleutelbos te pakken zonder dat hij gehoord wordt door de waakhonden. Als de waakhonden denken dat ze iets horen wijzen ze in de richting van waar zij denken dat het geluid vandaan komt. Hebben ze het goed moet de welp weer achter de lijn en mag de volgende. Lukt het de welp de sleutels veilig terug naar de andere kant van de lijn te brengen mag hij ruilen met 1 van de honden?

Nadat de welpen alle materialen voor de kist hebben verzameld is deze snel in elkaar gezet.en vol boeken naar binnen gebracht.

Spel 2: Kist veilig brengen

Hugo zit verstopt in de kist en is zojuist door de wachter terug gebracht naar het plein midden in het slot. Nu komt het zwaarte werk. De poort van Slot Loevestein is dicht. De welpen moeten de kist met Hugo erin veilig naar de andere kant van de Slotgracht brengen. Ze kunnen de kist natuurlijk niet laten vallen want dan valt Hugo er uit, of zinkt de kist naar de bodem van de slotgracht.

De welpen krijgen een aantal dingen om de oversteek te kunnen maken (bankjes, autoband, blokjes hout, etc). Nu is het ook daadwerkelijk tijd om de Slotgracht over te steken. De welpen mogen alleen op de verdiende materialen staan, zij mogen dus niet de grond aan raken. Doen ze dit wel vallen ze in de slotgracht en moeten ze terug zwemmen en dus opnieuw beginnen.

Om het moeilijker te maken moeten ze natuurlijk ook Hugo meenemen in zijn kist. Deze kist mag natuurlijk ook de grond niet raken want dan zinkt de kist meteen naar de bodem. Hij mag wel op de gewonnen materialen leunen.

Je kan dit natuurlijk ook als wedstrijd doen.

Benodigd materiaal

  • Spullen voor een rivercrossing balkjes, banden, blokjes etc
  • Een worm voor de wormenvanger
  • Een sleutelbos voor de slotenmaker
  • Touwen en pionnen voor de smid
  • Kist waar Hugo de Groot in zit
Lees 1284 keer Laatst aangepast op zondag, 12 december 2021 12:44

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen