Print deze pagina
zondag, 24 oktober 2021 15:59

Natuur in de herfst inlijsten

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Aandacht vestigen op hoe mooi de paddestoelen in de herfst zijn.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie bevers

Bas Bos komt enthousiast aanlopen: Het is herfst en hij heeft veel mooie paddenstoelen in het bos gevonden! Bas steekt van val over wat paddenstoelen nou precies zijn (zie paddenstoelen uitleg) Graag Neemt hij Stuiter mee om paddenstoelen in te lijsten

Thema introductie welpen

Als Mowgli en Shanti bij de Talaab poel zitten Ikke komt enthousiast aanlopen: Het is herfst en hij heeft veel mooie paddenstoelen in het bos gevonden! ikke steekt van val over wat paddenstoelen nou precies zijn (zie paddenstoelen uitleg) Graag Neemt hij Mowgli en Shanti mee om paddenstoelen in te lijsten

Paddenstoelen uitleg

Een zwamvlok is een netwerk van schimmeldraden, die het hele jaar door, voor ons onzichtbaar, onder de grond of in een dode boom leeft. We zien pas dat hij er is als er paddenstoelen op groeien. Een paddenstoel is de vrucht van een zwamvlok, in de paddenstoel zitten sporen waarmee de zwamvlok zich voortplant.

De herfst is de beste periode om paddenstoelen te vinden. Ze schieten uit de grond als het koel en nat is. Je kunt ze echter het hele jaar tegenkomen zolang het niet te warm of droog is. Sommige paddenstoelen vallen op door hun felle kleuren, zoals de vliegenzwam: rood met witte stippen.

Maar meestal loop je eraan voorbij en moet je heel goed kijken om paddenstoelen te vinden. Hoe beter je kijkt, hoe meer je er ziet, allerlei verschillende soorten. Behalve op de grond, vind je paddenstoelen ook op boomstronken en op halfvergane bomen. Als je voorzichtig een stukje loszittend boomschors weghaalt, komt er vaak een prachtig netwerk van schimmeldraden tevoorschijn. Dan heb je een zwamvlok gevonden!

De activiteit:

Deze activiteit doe je in de herfst op een plek waar verschillende paddenstoelen te vinden zijn.

Geef elk jeugdlid een wit kartonnen passe-partout: een kader om doorheen te kijken. En touw om het lijstje eventueel op te kunnen hangen.

Kies een wandelpad en geef het begin- en eindpunt aan. Elk jeugdlid zoekt goed naar een mooie padden-
stoel langs het wandelpad.Ze bekijken de paddenstoel door hun lijstje. Dan zetten ze het lijstje precies goed neer of hangen het op, zodat ook de anderen de paddenstoel door het lijstje kunnen bekijken (bevers zul je hierbij moeten helpen).

Verzamel de jeugdleden dan aan het begin van het pad en laat ze met enkele meters ertussen, één voor één, achter elkaar het pad lopen, waarbij ze onderweg door alle lijstjes naar de verschillende paddenstoelen mogen kijken.

Gebruik bijgaande natuurspeurkaart: paddenstoelen, waarop de paddenstoelen die zijn gezien kunnen worden afgevinkt.

Een leiding loopt als laatste en neemt alle lijstjes weer mee.

Bron: Natuurwijs

Benodigd materiaal

  • Per jeugdlid 1 tot 3 kartonnen passe-partouts (een kader om doorheen te kijken)
  • Eventueel touw / Saté prikkers voor de passe-partouts
  • Natuurspeurkaart: paddenstoelen
Lees 971 keer Laatst aangepast op zondag, 24 oktober 2021 16:01

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen