Print deze pagina
donderdag, 08 juli 2021 16:44

Wereldse vliegers

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Houd jij van vliegeren op een mooie dag? Je bent niet de enige: vliegeren is al lange tijd en op vele plaatsen een favoriet tijdverdrijf van mensen over de hele wereld.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie bevers

Sterre Stroom is net in Japan geweest. Hier heeft ze kinderen wedstrijden zien houden met vliegers. Vliegeren gebeurde daar in de in de eerste 2 weken van het jaar.

Thema introductie welpen

De ruïne Emaarate licht boven op een heuvel en steekt gedeeltelijk boven de planen van de jungle uit Mowgli en Shanti zijn er boven op geklommen en hebben nu een weids uitzicht, Shant kan zich goed voorstelen dat op deze plek vroeger een toren gebouwd is. In veel landen heb je kastelen en uitkijk torens op hoge punten staan. Ook voeld Mowgli dat er een lekker windje staat als Marala komt aanvliegen. Marala verteld dat kastelen kastelen in het buitenland vaak op hoge punten zijn aangelegd om de vijand aan te zien komen. Ook die wind word nog wel eens gebruikt om een duel met elkaar aan te gaan. In Japan gaan ze tijdend zon lekker windje een vlieger wedstrijd met elkaar aan.

De activiteit

Al ver voor het begin van de jaartelling werd er in Azië gevliegerd. De eerste vliegers komen waarschijnlijk uit China. Ze kenden daar lichte materialen als zijde en bamboe, die heel geschikt zijn voor het maken van vliegers. Mogelijk waren de eerste vliegers echter van hout. Via de zijderoute heeft het vliegeren zich verspreid over Azië en andere delen van de wereld. Tegenwoordig is vliegeren over de hele wereld populair. Dat kun je wel zien aan de vliegerfestivals die overal plaatsvinden: van Pakistan tot Canada en van Zuid-Afrika tot Nederland.

Ook op het Indonesische eiland Bali vindt jaarlijks een vliegerfestival plaats. Het maken en oplaten van een vlieger is hier iets dat je samen doet. Voordat een Balinese vlieger de lucht in gaat, wordt deze met rituelen ingewijd voor een goed resultaat.

In sommige landen worden vliegerwedstrijden gehouden. Op de lijn van de vlieger worden stukjes glas geplakt. Met die lijn probeer je de lijn van een andere vlieger door te snijden. Wil je hier meer over weten? Bekijk de video hieronder!

Bekijk het volgende filmpje over Nilton die je in deze video meer over de Koreaanse vlieger vertelt.

Organiseer bij jou in de buurt eens een mini vliegerfestival met zelfgemaakte vliegers en eventueel een wedstrijdje. Maak je eigen vlieger met behulp van de hand-out.

Bron: Tropenmuseum

Benodigd materiaal

  • Handout
  • Tyvek papier
  • Bamboe stokjes
  • Watervaste stiften
  • Potloot
  • Gekleurde tape
  • Naald
  • Nylon draad

Veiligheid

-

Tips

Ga alleen bij de oudere speltakken er een wedstrijd van maken waarbij je elkaars vlieger naar beneden haald, en de jongere speltakken alleen vliegeren eventueel met een wedstrijd wie hem het langst in de lucht houdt of mooiste figuren kam maken

Lees 1115 keer Laatst aangepast op woensdag, 08 september 2021 20:45

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen