Print deze pagina
donderdag, 17 juni 2021 14:13

De Haka dans

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Krijg energie en vergroot het groepsgevoel door tijdens deze energieke activiteit met je groep de haka te leren en deze uit te voeren.

Beschrijving van de activiteit

Wat is de haka?

Haka is de verzamelnaam voor de ceremoniële dansen van de Maori’s, het inheemse volk van Nieuw-Zeeland. Andere groepen mensen van omliggende eilanden, zoals Fiji, Samoa en Frans Polynesië dansen haka ook. Haka wordt ook wel de rituele krijgersdans genoemd en is een dans om de goden aan te spreken. Wanneer haka precies is ontstaan is onduidelijk, want de Maori’s maakten vroeger geen gebruik van het schrift, maar gesproken woord en zang.

Wel is bekend dat de haka dans zeker sinds de 18e eeuw wordt uitgeoefend. Er zijn verschillende momenten om haka dans uit te voeren: zo is het een manier om andere volkeren te verwelkomen, maar wordt het bijvoorbeeld ook gebruikt om indruk te maken op de vijand. Haka wordt traditioneel gedanst door mannen en een van de bekendste haka dansen is de ‘Ka Mate.’ De haka dans kenmerkt zich door indrukwekkende en krachtige bewegingen en soms ook in combinatie met luide kreten en bijzondere gezichtsuitdrukkingen om de dans te versterken.

De ‘haka dans’ van het Nieuw-Zeelands rugbyteam

De haka is vooral bekend geworden door het rugbyteam van Nieuw-Zeeland, de ‘All Blacks’. Voor elke wedstrijd die Nieuw-Zeeland speelt voeren ze de haka uit. Alleen om die reden al is het aan te raden eens naar een wedstrijd te kijken van het Nieuw-Zeelands rugbyteam wat overigens een zeer sterk team is. En die haka ziet er bijzonder uit, kijk maar: Dans rugby Nieuw Zeeland.

Het spel

Deze mooie traditie mag ook door westerlingen uitgevoerd worden, en dat gaan wij dus ook doen. In de introductie en uitleg van wat de haka precies is, laat je een filmpje van de haka zien en geef je als organisator van deze activiteit het goede voorbeeld door zelf al helemaal los te gaan in de uitvoering zodat het makkelijker is voor iedereen om los te komen en ook met volle overtuiging mee te doen.

Bestudeer vervolgens gezamenlijk hoe deze dans precies uitgevoerd moet worden. Welke variaties zijn er en welke kiezen jullie om uit te voeren? Welke bewegingen moeten er worden gemaakt, en wat schreeuwen ze eigenlijk? Zodra dit duidelijk is, kan je de dans instuderen. Afhankelijk van de gekozen variatie kies je nu ook een aanvoerder die de haka inzet en bij sommige haka is er sprake van een bepaalde opstelling.

Benodigd materiaal

Veel voorbeelden van de haka om hem zo goed mogelijk na te doen.

Tips

  • Zoals bij iedere dans is het natuurlijk het leukste als iedereen met volle overtuiging mee doet. Zeker bij de haka, want dan heeft de dans het meeste effect. Omdat je tijdens de dans bijzondere bewegingen en geluiden moet maken, is het belangrijk om als organisator van deze activiteit een sfeer te creeëren waarbij dit kan. Overweeg daarom om bijvoorbeeld eerst met een andere kleine activiteit de groep warm te maken, en benadruk dat het niet fijn is om elkaar uit te laggen.
  • Wanneer je genoeg deelnemers hebt, kan je er een wedstrijdje van maken. Welk team voert de meer indrukwekkende haka uit?
  • Wil je meer zien van de cultuur van de Maori en maakt de haka je hongerig? Kijk dan even naar de activiteit Hangi, Maori kuilvuur koken.
Lees 1885 keer Laatst aangepast op vrijdag, 18 juni 2021 21:53
Log in om reacties te plaatsen