Print deze pagina
woensdag, 05 mei 2021 09:10

Fluitje van een cent

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Het maken van een fluitje met natuurmaterialen.

Beschrijving van de activiteit

introductie voor welpen

Aan de rand van de Talaab poel liggen Mowgli en Shanti te luisteren naar alle vogels die er in de jungle te horen te zijn.

Marala verteld dat in het voorjaar fluiten de vogels uitbundiger dan in de andere seizoenen, vooral vroeg in de ochtend. Alleen de mannetjes zingen. Zij laten zich van hun beste kant horen, om vrouwtjes te imponeren en om concurrenten weg te jagen.

Chil vult aan dat vogels geen stembanden hebben zoals mensen, maar een syrinx in hun luchtpijp. Dit orgaan zo groot als een doperwt werkt als een blaasinstrument, waarmee vogels allerlei verschillende geluiden kunnen maken. Naast melodieuze zang produceren vogels korte geluiden om met elkaar te communiceren: een contactroep, lokroep, vluchtroep, bedelroep en alarmroep. Elke vogelsoort heeft een uniek geluid, met een eigen klankkleur, toonhoogte, geluidssterkte, tempo en ritme. Je kunt dan in de vroege ochtend ook zeker van een vogelconcert spreken.

het spel

Fluit mee met de vogels buiten.

Oefen met fluiten door je lippen te tuiten en met fluiten op je vingers.

Maak een kommetje van je handen en blaas op je duimen voor het geluid van een uil.

Trek een stevige grasspriet strak tussen twee duimen en blaas erop, of blaas op een eikelhoedje.

Maak je eigen fluitje van een cent: Wilgenfluitje: Dit maak je van de bast van een vers wilgentakje van ca.10 cm lang en 1cm dik. Haal de bast los, door halverwege het takje, rondom een snee te maken en de bast los te tikken en er af te schuiven. Maak het mondstukje, door het groen bovenaan het takje rondom weg te schrapen. Knijp het mondstukje samen en blaas erin.

Fluitekruidfluitje: (vanaf mei) Knip een stukje stengel van fluitekruid af onder een knoop en ca 15 cm daarboven. De bovenkant moet open zijn en de onderkant dicht. Maak net boven de knoop, een snee van 10 cm, recht naar boven. Blaas op de bovenkant om een toon te krijgen. De lengte van het fluitje bepaalt de toon.

Benodigd materiaal

  • Grasspriet
  • Wilgentakje
  • Stukje fluitenkruid
  • Schilmesje

Tips

Lees 1252 keer Laatst aangepast op zondag, 13 juni 2021 11:20

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen