Print deze pagina
zondag, 18 april 2021 14:39

Op de kaart route maken

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Verschillen tussen diverse soorten kaarten opmerken & een route maken op papier en deze lopen en hierdoor leren dat een kaart een beeld op de werkelijkheid is en niet altijd overeenkomt.

Beschrijving van de activiteit

Thema

Chill vliegt naar Mowgli toe en zegt tegen hem: “Ik heb gezien dat er verder op een appelboom staat met hele mooie rijpe appels”. Mowgli zegt: “Ik eigenlijk wel trek in een appel, is nog gezond ook. Waar staat die boom dan?” Chill kan het de locatie van de appelboom wel omschrijven maar het wordt niet echt duidelijk voor Mowgli. Hij kan niet vanuit de lucht kijken zoals Chill. Toch wil hij erg graag een sappige appel. In het mensendorp Haveli hebben zij hiervoor een oplossing een kaart. Hiermee kan Mowgli ook vanuit de lucht kijken, misschien kan hij zo wel de appelboom vinden. 

Speluitleg

De oudste welpen krijgen verschillende soorten kaarten voor zich. In twee of drietallen gaan zij proberen een goede route uit te zetten. Met deze landkaarten maken de oudste welpen een route met een routetechniek bijv. Smileys, kruispunten of bolletje pijltje. Zij kunnen gebruik maken van de verschillende kaarten, op de ene kaart staat wel een weggetje op de andere kaart niet, wat zou de waarheid zijn. 

Als de oudste welpen de route hebben voltooid kunnen zij deze lopen samen met de jongere welpen. De oudste welpen zeggen hierbij niet hoe zij het in gedachte hadden, zij lopen alleen mee. Als de welpen zijn teruggekeerd bespreek met groepje dat de route heeft gelopen het resultaat.

Klopt de route? Maar verschilt de route van hoe de oudste welpen deze hadden ingepland? Snappen de jongste welpen de routetechnieken die de oudste welpen gebruiken?  Welke kaart was voor de route het handigst? Wat voor kaarten waren het?

Een aantal kaarten om te gebruiken voor deze activiteit:

Zorg ervoor dat deze gevarieerd zijn bijvoorbeeld ook een gewone satellietfoto.

Benodigd materiaal

  • Diverse soorten uitgeprinte kaarten
  • Papier en schrijfgerei om een route mee maken
  • Klembord voor de route is handig

Veiligheid

  • Algemene route loop veiligheidsregels denk aan: Leiding meelopen, hesjes, juiste zijde van de weg, niet langs drukke wegen.

Tips

  • Behandel eerst normale routetechnieken met de welpen. Dit is meer een vervolgstap.
  • Controleer de leesbaarheid van de routetechnieken van de oudste welpen.
Lees 1617 keer Laatst aangepast op zondag, 30 mei 2021 11:45

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen