Print deze pagina
zondag, 31 januari 2021 15:41

Koreaanse Hotpot met dumplings

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Roverscouts maken kennis met de Koreaanse cultuur door gezellig samen (op afstand) te gaan hot-potten.

Beschrijving van de activiteit

Visballetjes, dungesneden vlees, groente en noedels: in Korea dompelen ze hun favo ingrediënten onder in de gloeiendhete bouillon, om ze er daarna gaar weer uit te vissen. Hotpotten, heet het, en iedere Koreaanse regio heeft haar eigen variant. Wij kiezen voor de aan weinig regels gebonden zuidelijke hotpot en leggen uit hoe je ‘m maakt.

De pan

De hotpot zelf is niets meer dan een grote metalen pan met twee vakken. In ieder vak laat je een bouillon pruttelen. We snappen dat je zo’n pan niet in huis hebt, maar als beginner ben je ook prima af met een normale pan. Liefst een lekker grote, waarin je dan gewoon één bouillon maakt. Wil je perse twee soorten? Kies dan voor twee kleinere pannen. Onthoud wel: je moet ze goed warm kunnen houden, dus je hebt dan ook twee branders nodig. Verder handig: chopsticks en een fonduenetje, om alles wat je in de bouillon laat pruttelen er daarna ook weer uit te kunnen scheppen.

De bouillon

In ene helft van de pan gaat een heldere bouillon, in de andere een wat pittigere. Bij de Aziatische super kun je kiezen uit honderdduizend pakjes met kant-en-klaarvarianten, maar er een zelf maken is natuurlijk nóg beter. Als we een heldere bouillon voor je mogen uitkiezen, gaan we sowieso voor deze zelfgemaakte kippenbouillon. Die geef je eventueel een lekkere touch met wortel en gember. Waar je ook voor kiest: vul je hotpot nooit met alleen kokend water. Je leest weleens dat dat ook prima kan, omdat het, als je er ingrediënten in doet, vanzelf een smaakje krijgt. In werkelijkheid valt dat behoorlijk tegen.

Het vlees

Wij kiezen voor flinterdun gesneden plakjes biefstuk en ribeye, die je binnen no time alweer uit de bouillon kunt vissen. Of kleine runderballetjes. Ook lamsvlees is een must, in Korea is het misschien wel net zo populair als rundvlees. Verder willen we kippenborst- en dij, dat mag best iets minder dun gesneden worden.

De groenten

Het vlees mag dan misschien de show stelen, een echte hotpot is niet compleet zonder lekker veel groenten. Ze zorgen voor een fijne afwisseling, want ze vallen wat minder zwaar. Bovendien geven ze een lekkere smaak aan de bouillon.

In principe is iedere groente oké, maar kies vooral ook voor soorten die stevig zijn en niet te slap worden als je ze kookt. We tippen taugé, broccoli, babymais en peultjes. Paksoi is ook perfect. Met zijn dikke stengels kun je de groente prima een paar minuten mee laten pruttelen. Snijd het niet al te fijn. Verder een must: paddenstoelen. Kastanjechampignons, shiitake, beukenzwam (shimeji): kies je favoriet. Ga je voor grotere soorten, zoals portobello’s? Snijd ze dan in vieren.

De vis

Ben je dol op vis? Dan is dit het moment om je uit te leven. In de hotpot kan wat vis betreft namelijk echt alles: van inktvis en krab tot garnalen en visfilet. Kies je voor dat laatste? Snijd de filet niet in al te dunne plakjes en houd je netje in de hotpot om te voorkomen dat de vis uit elkaar valt en ‘verdwaalt’. Oh, en: die garnalen zijn wat ons betreft echt onmisbaar, evenals visballetjes. Die kun je kopen bij de Aziatische supermarkt, maar eventueel ook zelf maken.

Tofu

Niet vergeten, want tofu is misschien wel het allerbeste ingrediënt van de hotpot. Wij kiezen voor een wat stevigere variant, maar voel je vrij om je lievelingstofu te kiezen. Vergeet hoe dan ook niet om goed op te blijven letten als je het in de gloeiendhete bouillon gooit. Als je de tofu te lang laat pruttelen valt hij uit elkaar.

Noedels

Die eet je traditioneel pas aan het einde van de rit. Dan heeft de bouillon lekker veel smaak en de noedels nemen die goed op. Wij kiezen voor rijstnoedels in de hotpot. De zachte structuur maakt ze perfect voor in soepen. Niet vergeten: je moet ze vaak een uur in koud water weken voordat je ze kunt gebruiken.

Toppings en sauzen

Op tafel zet je sowieso fijngesneden verse chilipepers, lente-uitjes, geroosterd sesamzaad en korianderblaadjes. Leef je uit bij de toko en zoek naar toppings die je nog meer lekker lijken. Yes, er mag ook saus bij! Uiteraard genoeg sojasaus, maar hoisinsaus staat ook altijd op tafel, evenals sesamsaus en een Azeatische knoflooksaus.

Iedereen zorgt voor een klein gerechtje voor in de hotpot en neemt dat mee naar het clubhuis. Alternatief op afstand: ieder verdeeld zijn gerechtje in porties en brengt dat rond naar de rest van de stam (misschien kan 1 iemand alles verzamelen en langsbrengen). Iedereen maakt thuis zijn eigen hotpotje en via videoverbinding kun je dan toch een beetje samen hotpotten. 

Recept voor dumplings

Zo maak je de vulling:

  1. Snijd de kip in hele kleine stukjes, rasp de gember, pers de knoflook en voeg samen in een kom.
  2. Hak de shiitake en lente uien in kleine stukjes en snijd de spitskool in dunne reepjes. Roer door het kipmengsel.
  3. Voeg de sesamolie, sojasaus, mirin, zout en peper toe. 

Zo maak je de dumplings:

  1. Leg een gyoza vel in je handpalm. 
  2. Schep een theelepel van de vulling in het midden van de gyoza. 
  3. Maak de randen van het vel nat met een beetje water en klap hem dicht (goed aanduwen!)
  4. Vouw een aantal mooie plooien in de rand
  5. Herhaal dit tot de vellen/vulling op is.

Zo bak je de dumplings:

  1. Kook de dumplings in de hot pot (moet ongeveer 10 minuten koken)
  2. Je kunt de dumplings eventueel ook bakken in een koekenpan met een laagje olie voor een knapperig resultaat.

Benodigd materiaal

Ingredienten voor dumplings:

  • 30 Gyoza vellen
  • 300g kippendijen
  • 3 lente uien
  • 4 shiitake paddestoelen
  • 100g spitskool
  • 2 tenen knoflook
  • 4 cm gember
  • 1 tl sesamolie
  • 1 el sojasaus
  • 1 el mirin
  • ½ tl witte peper
  • ½ tl zout

Tips

  • Kleed de opkomst nog extra aan door K-pop te draaien tijdens het koken/eten en sluit de avond af met een super gezellige karaoke!
  • Op internet kun je een heleboel inspiratie vinden voor dumpling vulling en andere ingrediënten die je kunt gebruiken voor in de hot pot.
Lees 1600 keer Laatst aangepast op zondag, 07 maart 2021 10:41
Log in om reacties te plaatsen