Print deze pagina
dinsdag, 03 november 2020 22:18

Sint Poppenkast tegenwoordig is een podcast ondersteund met poppenspel

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Het verhaal uitwerken op verschillende manieren. Verschillende verhaal technieken samenvoegen tot een spannend geheel voor de oudere groepen. Voor de jongere groepen genieten van dit spel.

De anderhalve meter afstand als uitgangspunt en niet als beperking zien.

Jungle figuren/ eigenschappen herkennen in de verschillende Pieten.

Beschrijving van de activiteit

Poppenkast tegenwoordig is een podcast ondersteund met poppenspel. 

Breidt de oldschool poppenkast uit nieuwe en oude technieken. Wist je dat een stopmotion film eigenlijk een geupdate poppenkast is.

Een poppenkastspel is wat je ziet. De poppen hebben geen veranderende gezichtsuitdrukkingen. Het wordt snel saai als je het belangrijkste het geluid te weinig aandacht geeft. Zie een poppenkast als een verbeelding van een podcast. Of een script van een film. Door met multimedia te werken kun je de leden die niet lichamelijk aanwezig zijn hun laten spelen. Een deel van voorbereiding kan gedaan worden in online opkomsten van de oudere groepen. 

Er zijn verschillende verhalen die je kunt aanpassen. Zo sluit het bij jou, je groep en de periode waar we nu in leven aan.

De verhaallijn die ik in mijn gedachten heb is opgebouwd uit twee kasten (evt. beelddragers) paleis van de Sint en de Jungle. 

Paleis :Sint kan niet komen hij heeft de dieren van het Jungle book gevraagd om voor hem te helpen. 

Jungle: Chill die over het bos vliegt en alles goed overziet zegt : Dan speel ik wel de Sint. Want de Sint weet en ziet ook altijd alles. (papieren mijter op de pop). Goed idee dan ben ik (Baloe) de hoofdpiet. Ikki roept: Dan komt mijn mooie verzameling goed van pas. Daar kunnen we cadeautjes en surprises van maken. En zo sluiten de dieren van het jungle verhaal met hun eigenschappen aan. Ze herkennen zichzelf in de pieten. Oe sluit de opsomming af  met de opmerking: zonder goede voorbereiding kan de Sint niet werken.

En dan is er een probleem: Hoe gaan we dat communiceren. Hoe moeten de dieren nu weten wat Sint van ze verwacht. Wat de Sint en Pieten van de kinderen weet weten de jungle dieren niet.

De kinderen komen met zoveel mogelijk oplossingen. Deze worden in de verschillende kasten besproken. ( je hebt de verschillende ideeën al uitgewerkt zodat je het verhaal door kan gaan, bedenk waar de kinderen mee zullen komen)

Tussen de kasten is een lijn gespannen. Een postduif brengt de berichten naar Sint.  Maar hoe weet deze duif terug naar de jungle te komen. We zoeken samen met de kinderen een oplossing. Via de eerste lijn wordt een luchtbrug gebouwd . Hieraan kunnen ook grotere pakketten vervoerd worden. Misschien zelfs de cadeautjes?

Benodigd materiaal

  • Twee poppenkast kasten of beelddrager
  • Sint en Piet(ten) evt. paard poppenkastpoppen
  • Jungle figuren poppen
  • Touw en katrol 
  • Duif, vliegtuig en zak met cadeautjes
  • Geluidsfragmenten en mogelijkheid tot afspelen

Veiligheid

Zorg dat de kasten stevig staan. Een persoon in de kast de poppen laten bespelen.

Tips

Schrijf jouw/jullie verhaal woord voor woord uit voordat je het poppenkast spel gaat oefenen. Dan kun je het verhaal nog aanpassen. Voeg geluidsfragmenten toe. Leer het verhaal uit je hoofd of spreek het van tevoren in. Als je het verhaal nog moet lezen terwijl je speelt  laat je snel je pop met het hoofd zakken. en wordt het spel minder interessant.

Lees 953 keer Laatst aangepast op donderdag, 05 november 2020 08:59

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen