Print deze pagina
dinsdag, 20 oktober 2020 00:20

Gevogelte plukken en bereiden

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Bewustwording van en ervaren hoe gevogelte verwerkt wordt naar een vleesproduct.

Beschrijving van de activiteit

Vlees is een product dat van dieren afkomstig is en tot voedsel verwerkt. Geen vlees zonder dieren, toch is een dode vogel nog steeds een vogel. Pas als het gevogelte geplukt is en de kop en poten er af zijn, begint het op voedsel te lijken. Om er achter te komen hoe dit psychologisch werkt kan je zelf een gevogelte (bv kip, kalkoen, fazant enz.) geheel bereiden. Het vangen en slachten is aan diverse voorschriften verbonden en laten we aan de professionals over. De transformatie van dier naar voedsel wordt het tastbaars bij het bereiken van het vlees dat onder de huid zit.

Nadat een gevogelte is geslacht kan je de veren verwijderen door deze kaal te plukken. Dompel het gevogelte meer dan 40 seconden onder in een pan met heet water (ongeveer 60 graden). Let op dat de huid niet gaat koken als je deze langer of in het water onderdompelt, pas de tijden dan naar verhouding aan. De huid en veren zijn zacht geworden als je het gevogelte uit de pan haalt. Trek de huid strak en pak de veren stevig vast. Geef een lichte draai en trek tegelijk in één keer hard aan de gepakte veren. Probeer telkens bij iedere greep zoveel mogelijk veren te verwijderen. Afhankelijk van de grootte van het gevogelte zal in ca 30 minuten het geheel geplukt kunnen zijn.

Benodigd materiaal

  • Afgestorven gevogelte zonder kop en met veren
  • Kookbenodigdheden evt buitenkoken zie www.kampvuurkok.nl 
  • Goed recept voor je gevogelte

Veiligheid

  • Let op goede hygiene.
  • In deze coronatijd: houd de regels - de 1,5 meter en groepen van 6 personen aan.
  • Liever een scherp mes dan gehannes met een bod geval. Dat is veel gevaarlijker!
  • Neem de ruimte tijdens het werken. Geen obstakels op de grond.

Tips

  • Maak contact met de plaatselijke jager. Laat hem vertellen over het wildbeheer of ongewenste dieren bestrijding.
  • Welke uitheemse plaagdieren leven in jouw leefomgeving? Denk aan de uitheemse rivierkrab, duiven, ganzen of de muskusrat. Hoe en wie houdt hun populatie onder controle? Zoek op welk gerecht er mee gemaakt kunnen worden. 
  • Streekproducten zijn hot. Geen zin in een gevogelte te plukken maar wel redelijk oer willen eten. Maak dan een gerecht met streekproducten. Ga op pad en doe je boodschappen zo lokaal mogelijk. Tijdens het diner vertel je het verhaal achter de producten en ingrediënten die je gebruikt hebt. Weet je niet waar je moet beginnen? Laat je dan voorlichten als een toerist bij de plaatselijke v.v.v.
  • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 12 Duurzame consumptie en productie.
Lees 1789 keer Laatst aangepast op vrijdag, 29 oktober 2021 09:06

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen