Print deze pagina
dinsdag, 29 september 2020 15:35

De zijderoute

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Een handelsspel tussen verschillende landen (posten). De Scouts krijgen een startbedrag en moeten zijde gaan importeren, helaas kunnen ze dat nog niet betalen en moeten ze ondertussen andere producten verhandelen om meer geld te krijgen. Elke post koopt en verkoopt producten die ze op een andere post weer kunnen verhandelen.

Beschrijving van de activiteit

De ploegen zijn een groepje handelaars, ze willen meeprofiteren met de zijderoute. De ploegen krijgen een startkapitaal, waar ze handelswaar bij de handelsposten mee kunnen kopen. Elke ploeg kan de zijderoute afgaan en proberen deze handelswaar weer zo duur mogelijk te verkopen en andere handelswaar goedkoop in te kopen. 

De gangbare handelswaar die verhandeld werd op de zijderoute waren in het bijzonder luxe goederen zoals zijde, satijn, muskus, robijnen, diamanten, parels en porselein, maar ook papier, rabarber, vruchten zoals perziken en sinaasappels, paarden, kamelen, olifanten en buskruit werden er verkocht. Uiteindelijk willen en kunnen ze de zijde kopen, dat natuurlijk heel veel goud oplevert. De ploeg met het meeste goud op het einde van het spel heeft gewonnen.

Het spel wordt gespeeld in meerdere rondes, elke handelspost op de zijderoute heeft een set met prijslijsten, waarop de inkoop- en verkoopprijs van de handelswaar voor die ronde opstaat en elke volgende ronde gebruiken ze een andere prijslijst, zo kan het zijn dat soms diamanten bij een post heel duur zijn te verkopen, maar dat in een volgende ronde ze tegen straatprijzen worden weggegeven. De ronde wissel wordt aangegeven door een duidelijk fluitsignaal (of ander geluid), zorg ervoor dat de rondes niet te lang duren, zodat je een paar rondes achter elkaar kan spelen, bv 10 minuten of een kwartier.


Naast de handelsposten zijn er op de zijderoute genoeg bandieten die de ploegen willen overvallen. Dit doen ze door iemand in de ploeg te tikken en dan te dobbelen, als de bandieten hoger of gelijk dobbelen dan de ploeg, dan wordt het handelswaar wat ze hebben afgenomen, zo niet heeft de ploeg de bandieten afgeslagen en kunnen ze doorgaan. Speltechnisch gezien is dit ook een manier om de handelsposten weer te bevoorraden van handelswaar, als de bandieten een boel handelswaar hebben kunnen ze dit weer verdelen bij de posten. 

Benodigd materiaal

  • Goud of nepgeld (dit kan bijgehouden worden op papier, of je kan hier monopoly geld voor gebruiken)
  • Handelswaar, (veel) kaartjes met de verschillende handelswaar
  • Dobbelstenen voor de bandieten
  • Prijslijsten per post per ronde
  • Fluit om de ronde wissel aan te geven
  • EHBO materiaal (liefst per ploeg, maar ook bij de posten)

Veiligheid

  • Op het moment dat de bandieten de scouts overvallen, zullen de scouts waarschijnlijk hard gaan rennen. Bij een bosachtig terrein kan dat voor problemen met wortels ed optreden. 
  • Zorg voor EHBO personen voor ongevalletjes.

Tips

  • Aangezien de Zijderoute feitelijk uit meerdere lange routes van het oude Byzantijnse rijk naar uiteindelijk hedendaags China waren is het leuk om ipv op een veld, de posten te verdelen over een of meerdere lange bospaden, waar ze dus over en weer moeten lopen. 
  • Vraag en aanbod, je zou de prijslijsten als basisprijs kunnen gebruiken en als de posten merken dat een specifiek product beter of slechter loopt zelf de prijs naar boven en beneden kunnen laten aanpassen.
  • Bankleningen, ploegen kunnen natuurlijk net te weinig geld hebben om de deal van hun leven te kunnen sluiten. Je zou ze bij een centrale post een lening kunnen laten afsluiten tegen een woekerrente per ronde (elke ronde 25% extra erop) voor minimaal 2 rondes oid. Deze lening wordt als hij niet afbetaald is op het einde van hun winst afgehaald.
  • Namaakproducten, sommige van de diamanten blijken gewoon glas te zijn, merk sommige kaartjes met een klein teken, zodat de posten weten dat het nep is en laat ze die niet accepteren (of tegen een veel lagere prijs).
Lees 1468 keer Laatst aangepast op woensdag, 08 september 2021 20:42

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen