Print deze pagina
dinsdag, 01 september 2020 11:44

Baloe's bloemenpers

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Bekijken welke wilde broemen er zijn en het drogen van bloemen.

Beschrijving van de activiteit

Baloe zit bij de Talaab poel en zit alle mooie bloemen te bekijken. Hij verteld aan Mowgli en Shanti dat ze in de lente en zomer veel wilde bloemen kunnen vinden. Gewoon langs de kant van de weg in bermen of tussen het gras. De zaadjes van de bloemetjes zijn daar vanzelf aan komen waaien, een cadeautje van de natuur. Niet alle bloemen zijn er vanzelf gekomen. Er worden steeds vaker veldbloemen ingezaaid omdat ze erg belangrijk zijn voor insecten zoals vlinders en bijen, als voedselbron. Ze halen nectar uit de bloemen waar suiker, eiwitten en vitamines inzitten. Sommige wilde bloemen zijn zeldzaam.

Pluk alleen (een paar) bloemetjes in het wild als er heel veel van staan, en niet in een natuurreservaat. Kijk op: wilde bloemen om op te zoeken welke wilde bloemen je gevonden hebt.

Opdracht 1:

Ga op zoek naar mooie bloemetjes om te drogen. Je kunt de bloemetjes plat drogen in een bloemenpers. Het kan ook tussen de pagina’s van een boek. Leg de bloemetjes tussen vloeipapier (of keukenpapier / wc-papier).

Verzwaar het boek met een dikke stapel boeken om te persen. Kleine bloemetjes zijn na ongeveer 2 weken droog. Je kunt er dan mooie kaarten, cadeaulabels, boekenleggers of een schilderijtje mee maken. Of kopieer de gedroogde bloemen en maak zo velletjes postpapier.

Opdracht 2:

Een bloemenpers kun je gemakkelijk zelf maken. Leg 2 gelijke houten plankjes op elkaar en boor een gat in de 4 hoeken. Steek 4 bouten door de gaten van 1 plankje. Leg de bloemetjes met voldoende ruimte naast elkaar tussen vloeipapier. Maak dan laagjes:

karton - vloeipapier - bloemetjes - vloeipapier - karton - vloeipapier - bloemetjes - vloeipapier etc.

Eindig met karton en doe tot slot het 2e plankje er bovenop, met de 4 bouten door de gaten. Schroef het strak vast met de vleugelmoeren.

Benodigd materiaal

  • Bloemetjes,
  • Vloeipapier,
  • Boeken,
  • Houten plankjes,
  • Boor,
  • 4 bouten en vleugelmoeren,
  • karton

Tips

  • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 15 Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit.
  • Deze activiteit is geschikt voor het insigne Natuur
  • Deze activiteit is geschikt voor land- en wateractiviteiten

Aanvullende informatie

Lees 1012 keer Laatst aangepast op zondag, 26 november 2023 00:44

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen