Print deze pagina
woensdag, 03 juni 2020 16:14

Geluksstenen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Stenen beter bewonderen.

Beschrijving van de activiteit

Er zijn 3 soorten gesteenten: vulkanisch stollingsgesteente, sedimentair gesteente ontstaan uit samengeperste schelpen en skeletjes in de zeebodem en metamorfe gesteenten ontstaan diep in de aarde. Er zijn hele grote gesteenten zoals rotsen en hele kleine steentjes, zoals zandkorrels. Stenen die je buiten vindt zijn verschrikkelijk oud en hebben een zwervend bestaan. Je zou ze kunnen zien als wereldreizigers. Ze zijn door verwering en erosie afgebroken van gesteente en hebben vaak een grote afstand afgelegd. Wellicht is de steen die je vindt in een ruige riviertocht tijdens het Kwartair onze kant op gekomen, of is hij tijdens het Pleistoceen mee gelift met een ijsmassa uit Scandinaviƫ. Gladde stenen hebben waarschijnlijk lang in een rivier of op de zeebodem gelegen, ze zijn glad gepolijst door het stromende water of door het schuren over de zeebodem.

Opdracht:

Zoek buiten naar stenen. Kies de allermooiste steen uit. Voel aan de steen, is hij zwaar of licht, ruw of glad, zitten er oneffenheden zoals uitsteeksels aan of kuiltjes in, zijn er stukjes afgebroken? Hoe oud zou de steen zijn? Waar komt hij vandaan en wat heeft hij allemaal al meegemaakt? Kijk op een zoekkaart stenen wat voor steen het is en zoek meer informatie over de herkomst van de steen op internet, zodat je hem beter leert kennen. De steen mag nu een tijdje bij jou blijven, als jouw geluksteen. Schrob de steen goed schoon met water en zeep en maak hem droog.

Probeer op een klein hoekje of je de steen glad kunt polijsten met een stukje grof schuurpapier (korrelgrootte 50). Als dat lukt kun je de hele steen polijsten. Als hij redelijk glad is neem je een fijner stukje schuurpapier (korrelgrootte 150). De krasjes kun je verwijderen met heel fijn schuurpapier (korrelgrootte 300 of meer). Dit is een pittig werkje, je zou er elke dag even aan kunnen werken, zodat je steen steeds mooier wordt.

Als de steen helemaal glad is, kun je hem laten glanzen door hem met kleurloos poetsmiddel op te wrijven.

Benodigd materiaal

  • Plek waar je stenen kunt vinden en mee mag nemen.
  • Zoekkaart stenen
  • Schuurpapier van verschillende korrelgroottes

Tips

Je mag niet overal zo maar stenen mee nemen. Bijvoorbeeld bij het spoor en langs rivieren is het zelfs verboden en strafbaar in verband met de veiligheid.

Lees 685 keer Laatst aangepast op dinsdag, 09 november 2021 21:01
Log in om reacties te plaatsen