Print deze pagina
donderdag, 28 mei 2020 14:54

Botanisch stoepkrijten

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Heb jij al gehoord van deze nieuwe rage? Botanisch stoepkrijten om mensen in de omgeving bewust te maken van de verschillende plantjes die er tussen de tegels groeien. Deze plantjes worden met botanisch stoepkrijten voorzien van een naam, zodat mensen die voorbij lopen wat meer over deze plantjes leren.

Beschrijving van de activiteit

Mowgli en Shanti zitten bij de Talaab poel. Shanti zegt op eens: 'Heb jij al gehoord van deze nieuwe rage?' Botanisch stoepkrijten om mensen in de omgeving bewust te maken van de verschillende plantjes die er tussen de tegels groeien. 'Klopt' zegt Bagheera. Deze plantjes worden met botanisch stoepkrijten voorzien van een naam, zodat mensen die voorbij lopen wat meer over deze plantjes leren.

Veel mensen ui Haveli zien planten tussen de stoeptegels als onkruid, maar dit is niet altijd het geval. Veel van deze plantjes zijn eigenlijk hartstikke belangrijk. Veel van deze plantjes zorgen namelijk voor verkoeling in de steden en zijn een belangrijke voedingsbron voor bijen. Met deze rage hopen natuurgeleerden dat mensen de plantjes niet langer als onkruid zien maar als stoepplantjes. Door wilde stadsplantjes te laten staan wordt de biodiversiteit gestimuleerd.

Hoe vaak lopen we niet achteloos langs stoepplantjes, we zien ze niet eens. Maar ze zijn ook bewoners van de stad of het dorp waar we wonen. Ze zijn al heel lang onder ons en hoewel ze een onopvallend bestaan leiden - het zijn taaie rakkers. En ze zijn belangrijk!

Stoepplantjes zijn belangrijk

In een stad van alleen maar steen, zonder groen, wordt het in de zomer erg heet. Regenwater kan niet goed weglopen en insecten vinden er weinig te eten. Het is fijn als mensen tuinen maken maar de wilde plantjes, die vanzelf in de stad groeien, zijn minstens even belangrijk voor de afkoeling en de biodiversiteit. Jammer genoeg vinden de meeste mensen het erg slordig staan, al dat 'onkruid' dat zomaar vanzelf groeit.

Soms staan die wilde plantjes in de weg, maar vaak niet. Dan is het fijn als ze blijven staan. Als mensen meer van plantjes weten en ze beter bekijken gaan ze ze leuk vinden. En dan mag er vast meer blijven groeien. Maar - wat groeit er eigenlijk, is het waar dat daar allerlei beestjes van leven, kunnen die stoepplantjes goed tegen het veranderende klimaat? Heel veel vragen waar jij bij kunt helpen!

Om te beginnen, hebben alle mensen samen heel veel ogen, en die kunnen samen goed kijken welke planten waar staan. Als iedereen z'n kleine stukje onderzoekt, weten we al gauw van de hele stad en misschien wel van het hele land welke plantjes waar groeien.

Wat nou zo leuk aan stoepplantjes is: je mag ze echt onderzoeken. Het zijn maar 'onkruidjes', dus als je er eens eentje plukt voor een proefje, of je verzamelt zaadjes, is dat prima. Je kunt er allerlei leuke dingen mee doen. En handen wassen achteraf, je weet nooit of er een hondje geplast heeft.

Nieuwe rage: botanisch stoepkrijten.

Benodigd materiaal

Stoepkrijt

Tips

  • Je hebt stoepkrijt in dunne en dikke varianten. Bijde kunnen goed van pas komen.
  • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 15 Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit.
  • Wat is er allemaal te beleven met stoepplantjes?
    • Klik hier voor informatie over allerlei stoepplantjes
    • Klik hier om een poster met afbeeldingen van 52 stoepplantjes te downloaden
    • Klik hier voor een poster per maand en bloeiende stoepplantjes in die maand
    • Klik hier voor allerlei leuke proefjes, inclusief een zoektocht in Leiden in het Singelpark
    • Klik hier voor echt onderzoek
    • Klik hier voor kleurplaten
Lees 1907 keer Laatst aangepast op vrijdag, 29 oktober 2021 09:31

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen