Print deze pagina
maandag, 25 mei 2020 00:40

Springtouwspelen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Spelletjes met een springtouw doen, motoriek en ritmisch gevoel.

Beschrijving van de activiteit

Met een springtouw kan je op verschillende manieren spelen:

  • We draaien het touw niet, maar laten het zacht heen en weer schommelen, vlak boven de grond. Alle kinderen staan tussen de twee draaiers in en springen telkens op als het schommelende touw nadert. Wie te laat springt en dus achter het touw blijft haken, is af, evenals wie te vroeg springt en op het touw belandt.
  • Doorlopertje : de draaiers houden een traag, constant tempo aan. De springers staan vóór het touw en proberen naar de overkant te lopen, zonder door het touw geraakt te worden. Wie geraakt wordt ,valt uit. Bij de volgende beurt moeten de overlopers één keer in het touw springen en doorlopen. Bij de daaropvolgende beurt twee keer enzovoort, tot de laatste overloper. Dit gaat het makkelijkst door 'met het touw mee' te lopen dus in de draairichting schuin over te steken.
  • In spring de boog gaat in, Uit spuit de bocht gaat uit: de draaiers houden een constant tempo aan. De springers staan vóór het touw en proberen afzonderlijk per beurt naar het midden te lopen, zonder door het touw geraakt te worden als deze op zijn hoogst is. Daar blijven ze staan en springen omhoog als het touw beneden komt zodat deze onder hun doorgaat. De persoon in het midden loopt vervolgens eruit naar de andere zijde, de eerstvolgende in de rij loopt als de boog hoog is tegelijkertijd naar het midden. Enzovoort. Wie geraakt wordt ,valt uit. Varianten zijn met meerdere sprongen en dus meer springers in het midden. .
  • Handicapspringen : twee kinderen draaien en de rest staat ergens voor het touw, dus niet keurig op een rijtje naast één van de draaiers. Ze springen naar eigen keuze in en uit het touw, tot de draaiers het touw plotseling op de grond leggen. Op dat moment moeten de kinderen wijdbeens stil blijven staan, hun voeten aan weerszijden van het touw. Wie wel op het touw staat, of wie het laatst reageerde, moet nu van plaats ruilen met een van de draaiers.
  • Hoe meer hoe liever : de draaiers houden een traag tempo aan. Een eerste springer komt in het touw en geeft roepend het ritme aan (he hop, he hop). Een voor één komen de andere springers erbij en ze roepen allemaal mee. Lukt het om alle springers tegelijk aan het springen te krijgen ? De draaiers moeten proberen een zo groot mogelijke cirkel te maken.
  • Het touw kan met dubbele snelheid gedraaid worden, zodat het tweemaal onder de voeten van de springer door gaat tijdens één sprong.
  • Telkens als het touw eenmaal rond is geweest, laten we het een korte draai in de lucht maken. Op dat moment bukt de springer zich, terwijl het touw een slag boven zijn hoofd draait.
  • De moeilijkste variatie is het draaien met twee touwen. De twee draaiers hebben in elke hand een touw en draaien eerst het ene touw naar binnen en meteen daarna het andere. Dit vereist enige oefening en bovendien moeten beide draaiers even snel draaien.

Benodigd materiaal

Een groot springtouw

Veiligheid

Let op de ondergrond en dat deelnemers het touw goed in de gaten houden

Hou rekening met de motoriek van kinderen

Tips

Laat de leiding het touw draaien

Lees 978 keer Laatst aangepast op maandag, 25 mei 2020 15:08
Log in om reacties te plaatsen